Richtlijnen gebruik (social) media door Scouting Ruurlo, Van Heeckeren van Kellgroep

1. Vrijwilligers kunnen kennis en andere waardevolle informatie delen op eigen accounts, mits die informatie niet vertrouwelijk is en de Scoutinggroep niet schaadt.
  1. De groep ondersteunt de open dialoog en de uitwisseling van ideeën en het delen van kennis. Dit gebeurt op persoonlijke titel. Bij onderwerpen die van doen hebben met de Scoutinggroep, vermeld je hierbij je functie binnen de groep en de naam van de groep (namens de groep publiceren).
  1. Vrijwilligers zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de inhoud die ze publiceren op social media. Zij zijn zich bewust dat wat zij publiceren, voor langere tijd opear zal worden, met de eventuele gevolgen voor hun privacy.
  1. Vrijwilligers die zich op een website of social media-kanaal anders dan die van de groep uiten over iets dat te maken heeft met de groep, maken kenbaar vanuit welke titel zij publiceren, eventueel aangevuld met een ‘disclaimer’ waarin staat dat, in geval van een persoonlijk standpunt, dit niet overeen hoeft te komen met dat van de organisatie (m.n. bij blogs).
  1. Vrijwilligers respecteren het beeld-, auteurs- en citaatrecht.
  1. Vrijwilligers publiceren niet ongevraagd vertrouwelijke of andere groepsgebonden informatie. Hiervoor raadplegen zij het groepsbestuur.
  1. Vrijwilligers mogen geen vertrouwelijke en/of schadelijke informatie verstrekken over leden en de groep.
  1. Reageer in social media open en transparant op berichten, vragen en opmerkingen. Blijf feitelijk en eerlijk.
  1. Ga op social media niet in discussie met ouders en jeugdleden (voer de discussie in een gesprek tijdens de opkomst).
  1. Vrijwilligers mogen actief zijn op social media, zolang het spelprogramma en de opkomsten daar niet onder lijden. Binnen de groep worden hierover afspraken gemaakt.
  1. Als je actief bent op social media uit naam van de groep, zorg je ervoor dat het profiel en de inhoud in overeenstemming is met hoe we ons als groep willen presenteren.
  1. Probeer de eerste te zijn om je eigen fouten te corrigeren, zonder eerdere berichten te wijzigen of te verwijderen. Vermeld daarbij dat jij degene bent die het bericht wijzigt.
  1. Leidinggevenden, bestuurders en andere vrijwilligers van de groep zijn zich bewust van het feit dat alle leden kunnen lezen wat zij schrijven en moeten zodoende nagaan of zij op persoonlijke titel kunnen publiceren.
  1. Bij de geringste twijfel over een publicatie of over de raakvlakken met Scouting is het verstandig contact te zoeken met je teamleider of iemand van het bestuur. Overleg. Uiteindelijk is het helemaal je eigen verantwoordelijkheid wat je post of publiceert. Het kan echter geen kwaad advies in te winnen.
  1. De Scoutinggroep zorgt ook digitaal voor een veilige (speel)omgeving voor jeugdleden en vrijwilligers en communiceert met leden over hoe zij dit doet.
  1. De Scoutinggroep legt vast welke maatregelen zij neemt bij digitale overtredingen van vrijwilligers, jeugdleden en ouders en communiceert dit met deze doelgroepen.
  1. Bij onze Scoutinggroep is de afspraak dat vrijwilligers en volwassen leden, geen ‘vriendschap’ aangaan met minderjarige (<18) jeugdleden op hun persoonlijke accounts.
  1. Onze Scoutinggroep is actief op de volgende social media-kanalen: Facebook en YouTube.
  1. Beelden (foto’s, video’s) en namen van leden en vrijwilligers worden voor publicitaire doeleinden gebruikt, zowel op social media als in overige media (krant, radio, tv, etc.) tenzij zij of –bij minderjarigheid- hun ouders hebben aangegeven hier bezwaar tegen te hebben.

Leidraad voor jeugdleden

De richtlijnen voor gebruik van social media gelden óók voor jeugdleden (en andere betrokkenen bij de groep, zoals ouders en verzorgers). Hoewel deze richtlijnen aan kinderen lastig uit te leggen zijn, kun je hen als leiding wel vijf tips meegeven:

1. Overleg met je ouders voordat je op Twitter, Facebook en YouTube gaat.
  1. Soms ben je nog niet oud genoeg om een profiel aan te maken, de site is dan niet voor jou bedoeld. Houd rekening met deze en andere regels die gelden op internet.
  1. Wordt op internet alleen vrienden met mensen die je ook echt kent.
  1. Iedereen kan zien wat je op Twitter, Facebook en YouTube zet.
  1. Wees voorzichtig. Twijfel je ergens aan? Overleg met je ouders!